Thee

Wist u dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 700 kopjes thee per jaar drinkt. Oftewel ongeveer 85 liter! Op zich natuurlijk niet zo gek. Thee is een drank die op diverse momenten van de dag een goede keuze is. En niet langer één soort thee in de kast, maar een hele reeks. Afhankelijk van de stemming een thee voor ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds.

Stukje geschiedenis:

Het begin van de theecultuur ligt in China. Duizenden jaren geleden werd daar al thee gedronken. Het verhaal gaat dat 3000 jaar voor Christus Keizer Shen Nung de ontdekker is geweest. De legende wil dat de Keizer water kookte in het bos, hij verwonderde zich vervolgens over de heerlijke geur die ontstond. Die bleek te worden veroorzaakt door een paar blaadjes van een onbekende plant die in het water waren gevallen. De thee was ontdekt!

Onze Thee

In onze speciaalzaak vindt u meer dan 130 soorten thee. Klik op één van de buttons en verwonder u over de vele soorten.

Tevens hebben wij elke maand een nieuwe thee van de maand.

Thee bestellen

Wij hebben geen webshop maar natuurlijk is het mogelijk om uw favoriete thee bij ons te bestellen. Stuur een mailtje naar expreszokoffiethee@telfort.nl met de gewenste thee en hoeveelheid (50 gram, 100 gram of 250 gram). U ontvangt van ons een bevestiging en een overzicht van het te betalen bedrag. Zodra wij uw betaling ontvangen hebben, sturen wij de theetjes direct per post naar u toe.

Facts & figures

Alle theesoorten hebben zo hun specifieke eigenschappen en smaak. Zo smaakt zwarte thee meestal sterker dan groene- of rooibosthee. Het onderscheid tussen de theesoorten ligt onder meer in de bewerking van de theeblaadjes. Hieronder zetten wij alle processen voor u op een rijtje:

Zwarte Thee
De productiemethode van zwarte thee verschilt sterk van gebied tot gebied, maar het proces bestaat altijd uit vier fasen die in verschillende maten en intensiteit kunnen worden toegepast: verflensen, rollen, oxideren en drogen/bakken. Na de pluk laat men de bladeren verflensen, vaak in de zon. Een deel van het vocht trekt eruit en de bladeren worden hiermee slap. Hierna worden de bladeren gerold waarmee de stoffen en smaken uit het blad vrijkomen. Daarna worden de bladeren uitgespreid om een aantal uren te fermenteren of oxideren. Ten slotte worden de bladeren in grote pannen boven open vuur gebakken om het oxidatieproces te stoppen. De thee krijgt hiermee de herkenbare zwarte kleur en sterke theegeur. Het oxidatieproces duurt bij de productie van zwarte thee vaak wat langer dan bij de groene, witte en Oolong-soorten. Zwarte thee wordt hiermee sterker in smaak en heeft een hoger cafeïnegehalte dan lichter geoxideerde theesoorten.

Groene Thee
Groene thee wordt ook wel ‘ongefermenteerde’ thee genoemd. Na de pluk worden de bladeren verflenst en daarna meteen gebakken om het oxidatieproces te voorkomen. In de pannen worden de bladeren zacht en vochtig en verdampt het natuurlijke vocht. Daarna volgt het rollen van de theeblaadjes, waarna ze direct weer in de hete pannen worden gebakken. Na een paar uur zijn de bladeren dofgroen van kleur en klaar voor gebruik. Het rollen gebeurt soms nog handmatig om bepaalde groene thee een eigen karakter en vorm mee te geven. Denk bijvoorbeeld aan de kleine bolletjes van de Gunpowder-thee of Chun Mee in de vorm van halve maantjes.

Witte thee
Witte thee werd oorspronkelijk genoemd naar de kleine witte haartjes die om de knoppen van de theeplant groeien. Witte thee komt oorspronkelijk uit China, maar wordt vandaag de dag ook in andere landen geproduceerd. De blaadjes die gebruikt worden zijn nog zeer jong en niet volgroeid. Daarmee is witte thee zeldzamer omdat de blaadjes delicater en kleiner zijn. De zeldzaamheid komt ook tot uitdrukking in de prijs van de thee. Na de pluk worden de blaadjes direct gestoomd en daarna op lage temperatuur gedroogd. De blaadjes worden niet gerold waardoor er nauwelijks sprake is van oxideren. Door de minimale bewerking bewaren de theeblaadjes hiermee al hun antioxidanten.

Tip: Zet groene en witte thee nooit in heet water van 100 graden, daar wordt het bitter van! Laat het theewater eerst even afkoelen (tot ongeveer 80 graden -> dit duurt ongeveer 2 à 3 minuten) voordat u de thee er in doet.

Rooibos
Rooibos (ofwel: Aspalathus Linearis) komt van nature voor in Zuid-Afrika. Het productieproces verloopt op eenzelfde soort manier als de productie van thee uit Camellia Sinensis. De rooibosbladeren worden geplukt, gestampt en in de zon te drogen gelegd. Gedurende de droging vindt het oxidatieproces plaats. Rooibos bevat geen cafeïne of tannine, zoals dit in reguliere thee wel voorkomt. Rooibos zit wel boordevol antioxidanten, calcium en ijzer.

Groene Rooibos
Groene Rooibos komt net als de gewone Rooibosthee van een struik die alleen in Zuid-Afrika groeit. Het wordt niet zoals de normale Rooibosthee gefermenteerd, maar meteen in zakken gestopt nadat het gedroogd is. Omdat het niet gefermenteerd is, behoudt Groene Rooibos meer anti-oxidanten dan de gewone Rooibosthee. De Groene Rooibosthee is lichter van kleur en heeft in tegenstelling tot de gewone Rooibosthee, een licht fruitige smaak.